AZ OLCSÓ WINDOWS LICENSZEK JOGTISZTÁK?

2021-05-29 13:58:14-kor,Windows 10 kategóriában

Nem kertelek! Pár ezer forintél nem veszel jogtiszta Windows licencet! Nézzük először a jó öreg paraszt logikát. Egy Windows 10 Home Retail licenc ára most 45.000 Ft a Windows 10 Pro pedig 80.000 Ft. Weboldalakon pedig ezeket a licenceket 2-10ezer forint között árulják, bárhogy is nézzük már ennek feltűnőnek kéne lenni a számunkra.

Ilyenkor jön az, hogy: De hát ezek újrahasznosított licencek felszámolt cégektől! 

Oké ilyen van, de nem ebben a formában létezik. Az újrahasznosított licenceknek a pontos neve felújított licencek angolul refurbished licenses. Ezeket a licenceket csak is szintén felújított számítógépekkel lehet együtt árusítani, amelyek Windows 10 refurbished licence matricával vannak ellátva és az eladónak telepítési médiát is kell adnia. 

Nézzük meg miért nem lehetséges a "céget felszámolták és eladták a licenceket olcsón opció." Ha egy cégnél több, mint 25 számítógép található akkor az a cég jogosult a mennyiségi licencek vásárlására a Microsoftnál. A mennyiségi licencről elég most annyit tudni, hogy tegyük fel a cégnek van 100db számítógépe akkor a Microsoft 1db kulcsot fog kiállítani ennek a cégnek, amivel 100db Windows 10 Pro számítógépet tudnak aktiválni és általában ezek a licencek pár évre szólnak és az aktiválás egy szerver géphez van kötve, ami annyit jelent, hogy ha a számítógéped nem kommunikál bizonyos időközönként a cégnél lévő szerver (fő) géppel akkor elveszik a Windows aktiválásod.

Tehát egy cég nem rendelkezik 100db vagy annál több különálló Windows vagy Office licenccel és amikor felszámolják magukat nem adják el a licenceket negyed áron egy harmadik félnek, aki meg árusítja azokat. 

Oké értem, mit mondasz András de nekem már 1 éve ilyen olcsó licencem van és semmi bajom nincs vele!

Elhiszem! A képen látható licencek egyike se jogtiszta! Amikor megvásárlod elég nagy rá az esély, hogy betudod majd aktiválni és menni fog. De akkor mégis nem tök mindegy milyen licencem van?

A baj ezekkel a licencekkel, hogy a Windows aktiválási szerverei bármikor letilthatják, ami azt jelenti, hogy a Windows kidobja az aktiválást és nem tudod majd újra aktiválni a gépet. Valószínűleg nem fogod tudni átvinni ezt egy másik számítógépre és ott aktiválni, ha lecseréled a mostanit, vagy csak cserélsz benne valami hardware-t akkor sem. Nem vagy jogosult a Microsoft Technikai Ügyfélszolgálatra sem. Igazából ennyi, ha otthoni felhasználó vagy. Ha viszont cég vagy és teli vásároltad magadat ilyen olcsó licencekkel és kapsz egy szoftverellenőrzést akkor sok sikert kívánok az akár több milliós bírsághoz!! Ha cég vagy kerüld el ezeket a licenceket (Windows/Office) és érdeklődj a Microsoftnál, hogy milyen lehetőségeid vannak!

De ha már leírtam azt, hogyan ne vegyél licencet elmondom azt is, hogy vegyél. Mint otthoni felhasználó 4 opciód van.

Ingyenes Windows 10 Licence

Olvasd végig a cikket majd gyere vissza, kattints itt az ikonra és megmutatom, hogyan tudsz ingyen Windows 10 licencet szerezni 2021-ben!

Retail Licence

Azaz teljes értékű licence. Ezeket tudod megvásárolni a Microsoft weboldaláról és egyéb hivatalos Microsoft partnerektől. A paratnereknél lehet, hogy pár ezer forinttal olcsóbban találhatsz ilyen licencet. 

OEM Licence

Azaz előretelepített eszközhöz kötött. Ez az amikor Windowssal együtt vásárolsz meg egy laptopot vagy asztali pc-t. De külön is lehet vásárolni. Papíron ez a licence eszközhöz kötött de azért van kiskapu. Illetve kevesebb az újraaktiválási lehetőség de egy otthoni felhasználónak még így is bőven elég. OEM licenceket tudsz vásárolni papírborítékban is szaküzletekben és partnereknél. Az áruk körübelül a retail licencek fele.

Windows 10 felújított licence

Használt számítógép kereskedésben tudsz ilyet venni géppel együtt. Bár egyes szaküzletek eladják csak a kulcsot neked és le van rendezve. Ezek a kulcsok olyan 10.000 Ft környékén vannak.

Sok kamu értékesítő írja oda, hogy amit árul az OEM licenc és gondolhatod, hogy ezért olcsó. Őszintén nem tudok ajánlani egy weboldalt se, ahol biztosra állíthatom, hogy jogtiszta OEM licencet tudsz vásárolni. Ismert nagy tech weboldalakról is volt már vásárolva olyan OEM licence, ami, mint kiderült nem az volt. Így, ha OEM licencet tervezel vásárolni akkor keress fel egy informatikai szaküzletet és vedd meg fizikálisan azt! 

Remélem sikerült ezzel a blog bejegyzéssel helyre tenni egy két dolgot. A Microsoft nem fog kihozni több operációs rendszert így, ha ma veszel egy Windows 10 jogtiszta licencet azt fogod tudni használni 10 év múlva is akár. Ami most jön ki hamarosan Windows 10X az mobilos, tablet és kompakt eszközökre készül, mint az android pl. Ha bármi kérdésed van akkor alul a komment szekcióban tedd fel nekem azokat.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!
Váltás gyengénlátó verzióra!