TISZTÍTÓ PROGRAM?? - FELESLEGES!

2021-05-29 20:08:27-kor,Windows 10 kategóriában

A CÉL

Mindig megszoktam kérdezni az ügyfeleimet, hogy mégis mi a célja a tisztító programnak, amit használ. A válasz mindig ugyan az: "Hát eltakarítja, ami már nem kell". És ekkor szoktam megkérdezni azt, hogy: "Szerinted ki tudja jobban azt, hogyan kell takarítani a saját házad?" Erre pedig azt szokták mondani, hogy: "Természetesen én!"

Nos ez így van ezekkel a tisztító programokkal is. Azért mert optimalizálva vannak Windows operációs rendszerre az nem jelenti azt, hogy a te számítógéped szoftveres környezetére is optimalizálva vannak és éppen ezért szoktak bajt okozni. 

NEKEM SOHA NEM VOLT SEMMI BAJOM 

Tudom, hogy sokan most ezt mondjátok és el is hiszem. Ugyanakkor sokaknak viszont problémákat okoznak ezek a szoftverek és nem is jut eszükbe ezeket hibáztatni hanem azonnal a "Windows a szar" kijelentéssel jönnek. Lényegében ha Windows operációs rendszered nem kapott firssítést de egyik napról a másikra fura dolgokat csinálni vagy éppen nem csinálja amit kellene és használsz ilyen tisztító programot akkor nagy valószínűséggel ez lesz a hibás. 

A legsűrűbben előforduló problémák tisztió programok miatt: (Ezek Windows frissítés miatt is jelentkezhetnek)

  • Start menü hibák - nem görgethető, szürke, fehér, nem nyílik meg
  • Nem lehet keresni se start menüben se fájl kezelőben
  • Alvó állapot, hibernálás funkció problémák
  • Windows frissítés nem frissít
  • Microsof Office frissítés nem fut le megfelelően
  • Felhasználó által használt egyes szoftverek nem megfelelő frissítése és működése
  • Bluetooth hibák

Díjnyertes VPN - most 65%--os kedvezménnyel!

5000+ szerver 60+ országban (folyamatosan bővülő rendszer) - a legnagyobb VPN szerver hálózat a bolygón!

Nincs sávszélesség vagy adatkorlát a VPN forgalom számára

Kockázatmentes 30 napos pénz-visszafizetési garancia

6 eszközt tud egyszerre összekapcsolni egy NordVPN fiókkal

Katonai szintű AES-256-GCM titkosítás csak a legbiztonságosabb protokollok használatával: OpenVPN (UDP és TCP), IKEv2 / IPSec, NordLynx (WireGuard alapján)

A NordVPN feloldja az összes fő streaming szolgáltatást: Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Pandora, Disney +, Hulu, Youtube, BBC Player. Nézzen olyan tartalmakat is amelyek a tartózkodási helye miatt nem elérhetőek.

DE MIÉRT OKOZNAK EZEK A PROGRAMOK HIBÁKAT?

Ahogy az elején írtam ezek a programok optimalizálva vannak Windows operációs rendszerekre de nincs optimalizálva a te gépedre. A tisztító programok belenyúlnak a beállításszerkesztőbe (regedit), amit még a Windows se csinál a saját tisztító eszközeivel. Ha bármilyen Microsoft cikket megnézel a beállításszerkesztőről az első mondat az ez lesz: Mielőtt bármilyen módosítást végezz készítsen egy biztonsági másolatot. Erre itt vannak a tisztító programok amelyek csak úgy kitörölnek akár 100db beállítás kucsot egy takarítás alatt. 

Nem beszélve arról, hogy programok ideiglenes fájlait is törli és vannak olyan programok amelyek használják az ideiglenes fájlokat és csak bizonyos esetekben törlik azokat mikor már nincs szükség rájuk. 

MIT HASZNÁLJAK?

A Windows 10 lényegében a háttérben elvégzi a legtöbb melót ha takarításról és karbantartásról van szó. Ezen lehet vitatkozni, hogy mennyire alapos de a lényeg, hogy végezz ilyen feladatokat minden bekapcsoláskor és kikapcsoláskor. Ami a legfontosabb egy Windows 10 és bármelyik operációs rendszer karbantartásánál, hogy tudjuk mit telepítünk és milyen forrásból. 

Ezen felül pedig időnként szükség van az operációs rendszer teljes újratelepítésére. Nincs az a szoftver és módszer, ami egy 6 éve állandóan használatban lévő gépet kitudna rendesen takarítani és karbantartani. Persze ha valaki egy számítógépet csak arra használ, hogy megnézze az emailjeit akkor az a gép valószínűleg 10 év múlva is fog menni megfelelően. 

Nézzünk most egy általános tisztítást a Windows 10 operációs rendszeren.

1. Gépház>Rendszer>Tárterület> Itt megvárjuk, hogy a rendszer feltérképezze a Windows-t majd az Ideiglenes Fájlokat kiválasztjuk és ott mindent kijelölve töröljük őket. Innen maximum csak a letöltések mappa az amit nem akarunk mindig kipipálni hiszen ide érkeznek a webböngészőkből letöltött fájlok ha nem lett ez átállítva még.

2. Gépház>Alkalmazások> Itt kezdjünk el görgetni az alkalmazásoknál és töröljünk mindent, ami nem kell. 3-4 alapméretezett Windows 10 játékot és az előre telepített demo office-t szinte mindenki eltudja távolítani mivel nem használják. Ezzel olyan 500-800Mb-ot szabadíthat fel. 

3. További ideiglenes fájlok törlése. Nyissuk meg a start menüt és írjuk be, hogy: %temp% ezután kattintsunk arra a mappára. A megnyílt mappában biztonságosan kitörölhetünk mindent. 

4. Háttérben futó alkalmazások kikapcsolása. Gépház>Adatvédelem>Háttérben futó alkalmazások> Itt kapcsoljon ki minden olyan programot amelyekre nincs szüksége, hogy a háttérben fusson. A programok amiket kikapcsol továbbra is működő képesek lesznnek ha megnyitja őket, egyszerűen csak nem fognak futni a háttérben. Ez főleg a régebbi számítógépeknek tud adni egy kis extra sebességet. 

És igazából ennyi lenne egy általános tisztítás és karbantartás. Csak olyan fájlokat töröltünk ki amelyek biztosan kitörölhetőek ezzel elkerülve a felmerülő hibákat. 

ÖSSZEGZÉS

A nap végén mindenki azt használ, amit szeretne és azért fizet amiért szeretne. Ez a cikk a munkám tapasztlatai és észrevételei alapján készült. Még nem volt egy kliensem se, aki megbánta volna vagy különösebb változást vett volna észre az ilyen tisztító programok használatának az elhagyásával kapcsolatban. Sőt egyeseknek még pénzt is sikerült ezzel spórolni. 

Partnerünk


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!
Váltás gyengénlátó verzióra!